Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Przepis na chemię

Artykuły

Przepis na... limonen!

2020-12-12

Dla wielu z nas nadejście Świąt Bożego Narodzenia zwiastuje zapach pomarańczy. Cytrusy swą niepowtarzalną woń zawdzięczają limonenowi, zawartemu w skórce. 

Posiada on nadzwyczajną moc, którą może potwierdzić proste doświadczenie - wystarczy wycisnąć ze skórki pomarańczy odrobinę soku na nadmuchany balon!

I takie zadanie czekało na tych, którzy wkręcili się w Chemiczny Kalendarz Adwentowy.

No a Bartosz… rozwalił system! Zresztą, to trzeba zobaczyć! UśmiechUśmiechUśmiech

Czytaj więcej o: Przepis na... limonen!

Przepis na ... śnieg!

2020-12-08

„Święta Bożego Narodzenia bez śniegu, to nie święta…” 

Ze względu na postępujące zmiany klimatyczne coraz rzadziej zdarzają się prawdziwe „białe święta”, dlatego kalendarzowo-adwentowi zapaleńcy wyprodukowali swój własny zimowy puch. I to taki, który nie stopił się w temperaturze pokojowej! Uśmiech
W ruch poszła soda oczyszczona, pianka do golenia i… pieluszki jednorazowe!

Zobaczcie, snow is falling… Uśmiech

Czytaj więcej o: Przepis na ... śnieg!

Przepis na ... węgiel!

2020-11-09

Mam dla Was niezłego news’a…

Kwas siarkowy(VI) ma właściwości silnie higroskopijne i w kontakcie z cukrem powoduje jego odwodnienie (dehydratację), więc w konsekwencji całkowitą degradację cząsteczek sacharozy z wydzieleniem węgla i wody. Reakcja jest egzotermiczna, co skutkuje odparowaniem wody i „wypychaniem” zwęglonego cukru ze zlewki.

Czytaj więcej o: Przepis na ... węgiel!

Przepis na ... kwas!

2020-10-29

Dla wszystkich Ósmaków, którzy ze mną (teraz!) tylko online… sfilmowana produkcja kwasu siarkowego(IV) – coby nie było, że nie było! Uśmiech

Jak widać: siarka spala się w powietrzu – powstaje biały dym (o ostrym zapachu!) – woda z oranżem metylowym zmienia barwę z pomarańczowej na czerwoną. No i mamy niezły… KWAS!

Czytaj więcej o: Przepis na ... kwas!

Przepis na… O₂!

2020-10-23

Ostatnimi czasy dotleniamy salę 209 i… jaramy się (chemicznie!) - zupełnie jak łuczywko w tlenie.

A wszystko przez termiczny rozkład manganianu(VII) potasu.

I see fire!  A Wy, co widzicie? UśmiechUśmiechUśmiech

Czytaj więcej o: Przepis na… O₂!

Przepis na ... smak!

2020-10-06

Uczniowie klasy 7f, którzy rozpoczęli swoje szkolne potyczki z chemią, już dobrze wiedzą, że nie taka ona straszna jak ją malują. I wkręcili się w przedmiot, oj wkręcili! Uśmiech

Dowodem na to jest… ich słodkie zadanie domowe - na własnej skórze doświadczyli jakie przemiany towarzyszą im w kuchni podczas przepisowych zmagań. I pysznie udowodnili, że są mistrzami w odróżnianiu zjawiska fizycznego od reakcji chemicznej.

Brawa za kreatywność i cukierniczy talent! Takie ciasta to uczta dla oczu i podniebienia! Jest SMAK! UśmiechUśmiechUśmiech

PS. Podrzucamy przepis dla zainteresowanych!

Czytaj więcej o: Przepis na ... smak!

Przepis na ... tęczę!

2020-09-18

Koleżanko, kolego
popatrz czasem na niebo.
Czasem zdarzyć się może
cud, zjawisko w kolorze…

Wiedzą o tym chemiczni zapaleńcy 7-8 (już na pełnym rozruchu!), którzy podjęli wyzwanie #tęczachallenge. I zamknęli tęcze w probówkach, kolbach i szkle wszelakim.

Wodne roztwory cukru/soli  - dzięki temu, że o różnych gęstościach - nie mieszają się za szybko i wielobarwnie cieszą oko UśmiechUśmiech

Czytaj więcej o: Przepis na ... tęczę!

Przepis na ... ogórki!

2020-06-05

Już za chwilę… sezon ogórkowy. Dlatego na zakończenie e-zmagań z chemią podrzucam Wam przepis na ogórki kiszone (moje ulubione)!

Rozpocznijcie (obowiązkowo!) od umycia ogórków i słoików. Do każdego słoika włóżcie dwa ząbki czosnku (nie krójcie ich!), kawałek chrzanu, 3 liście dębu, po jednym liściu porzeczki i wiśni oraz pociętą na kawałki łodygę kopru. 

Ogórki ułóżcie „dupkami” w dół, jak najciaśniej. Gdy słoik będzie pełen, dodajcie kolejne dwa ząbki czosnku i kawałek kopru. Zagotujcie wodę, przygotujcie (najlepiej!) 8% solankę, a następnie zalejcie ogórki. Dokładnie zakręcone słoiki ustawcie do góry nogami, czyli na zakrętce. Po upływie 2 – 3 dni przenieście je w bezpieczne miejsce! UśmiechUśmiechUśmiech

Smakowitych, wakacyjnych przetworów!

Czytaj więcej o: Przepis na ... ogórki!

Przepis na… żółtko!

2020-05-29

Żółtko jaja o smaku pomarańczy? A dlaczego nie! Kuchnia moleCOOLarna zdziała cuda… i to za sprawą zamknięcia płynnej zawartości soku Tymbarka w żelowej otoczce - w 100% jadalnej. Wszystko dzięki odwróconej sferyfikacji. Sami możecie się o tym przekonać, bo z ochotą zdradzimy Wam tajniki kuleczkowania (w dowolnych rozmiarach)! Uśmiech
PS. Białko jaja na zdjęciu to nic innego jak… serek homogenizowany (waniliowy)!

ZATEM: eksperymentować się nie bójcie, sami zrobić spróbujcie… #będziedobrze smakowało! XD

Czytaj więcej o: Przepis na… żółtko!

Przepis na… kawior!

2020-05-11

#będziedobrze, bo zaserwujemy sobie i Wam… przysłowiowe niebo w gębie Uśmiech

Co powiecie na kawior… z napoju Frugo, nektaru Tymbarka, soku Kubusia oraz nieśmiertelnej Coca-Coli? Sferyfikacja - bo tak właśnie nazywa się technika pomagająca uzyskać  żelowe kuleczki - pomoże zaspokoić wszelkie smakowe zachcianki. Pomimo skomplikowanie brzmiącej nazwy, proces przygotowania kawioru jest dziecinnie prosty. Chcecie go poznać? Wbijajcie po e-przepis do naszej wirtualnej kuchni moleCOOLarnej! Uśmiech

Czytaj więcej o: Przepis na… kawior!

Chemia to zło?

2020-04-28

Ciekawa jestem czy też tak macie (Wy – Uczniaki me!)  w epoce zdalnego nauczania?
UśmiechUśmiechUśmiech
3majcie się 7-8!
#będziedobrze  #jeszczechwila #isięwidzimy #choćwiemżeniechcecie #LOL

Czytaj więcej o: Chemia to zło?

Przepis na… spaghetti!

2020-04-23

#zostańwdomu, bo mamy całkiem niezły przepis na deficytowy (w ostatnim czasie!) produkt. I spokojnie, bez paniki - od teraz nikt z domowników nie będzie przymierał głodem. Uśmiech

 W kuchni moleCOOLarnej dużą rolę odgrywa żelowanie, które jest podstawą dobrego… makaronu. To dzięki niemu powstało nasze spaghetti z mleka (zabarwionego odrobiną kawy instant). A wszystkiemu winien agar, czyli wyciąg z alg, który w duecie z Łaciatym - po zmieszaniu (i podgrzaniu!) - zastygł w zimnej kąpieli wodnej, aby od razu - migusiem - bankowo… dogodzić podniebieniu. Buon appetito chemnibusy! Uśmiech

 

Czytaj więcej o: Przepis na… spaghetti!

Przepis na… majonez!

2020-04-06

#zostańwdomu, bo e-zakupy zrobione i zabieramy się za kucharzenie! Uśmiech

Powszechnie wiadomo, że niektóre substancje (niemieszalne!) nie łączą się ze sobą z powodu różnic w ich właściwościach chemicznych. Jednak w świecie kuchni moleCOOLarnej nic nie jest niemożliwe, więc i na ten problem jest rozwiązanie.

Efekt połączenia oleju z mlekiem można uzyskać poprzez emulgację. W roli głównej emulgatorki: lecytyna słonecznikowa! Gwiazdka Michelin dla tej pani za… „praprzodka” majonezu - idealnego na zbliżającą się Wielkanoc! Łapcie przepis i do dzieła! Uśmiech

Czytaj więcej o: Przepis na… majonez!

Przepis na ... pianę!

2020-03-27

#zostańwdomu i pamiętaj, że nie samą nauką (zdalną!) uczeń żyje!!! Uśmiech

Do kuchni marsz, bo tam… cieciorka (inaczej ciecierzyca), zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, która w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami. Wszystko przez wodę z jej gotowania albo zalewę (w przypadku produktu z puszki), którą Joël Roessel, kucharz eksperymentujący z kuchnią moleCOOLarną, nazwał „aquafaba” i (jako pierwszy) zamienił w puszystą, sztywną piankę! Wy też musicie spróbować (u)bić pianę… i to bez jaj! Uśmiech

 

Czytaj więcej o: Przepis na ... pianę!

Przepis na… lizaki!

2020-03-20

#zostańwdomu - to wiadomo! I nie wychodź z kuchni, bo tu się chemicznie zadziać może! Uśmiech
W oczekiwaniu na powrót w szkolne progi… proponuję Wam cykl: wirtualna „kuchnia moleCOOLarna”. Co Wy na to? Tak?! No i super!

Jest taki jeden przepis na karmelizację, czyli proces poddawania cukru działaniu wysokiej temperatury. Wszystko dla złoto-brązowej barwy i konsystencji rozgrzanej lawy, które w duecie z syropem malinowym (albo takim z czarnej porzeczki!) stają się obiektem pożądania każdego słodkożercy! Dla Was - na osłodę tych dni… LOLLIPOP STORY! Uśmiech

Czytaj więcej o: Przepis na… lizaki!