Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Ekspedycja pełna smaku i… wiedzy

W czwartek, 2 lutego klasa 5f wybrała się w podróż po świecie zdrowego odżywiania w ramach programu Tesco „Od uprawy do potrawy”. 

Podczas ekspedycji, której przewodniczkami były panie Katarzyna Kapłon i Katarzyna Simlat uczniowie uczyli się zasad prawidłowego żywienia i nawadniania organizmu. Całe wydarzenie przebiegło w formie gry terenowej – uczniowie zdobywali wiedzę podczas rozwiązywania zagadek i znajdowania kolejnych elementów tajemniczej układanki, próbowali nowe, nieznane im smaki (np. jarmuż, figi, orzechy makadamia, pekan, brazylijskie itp.). Na koniec zajęć z naklejek ukrytych na poszczególnych działach sklepu ułożyli piramidę żywienia oraz sami skomponowali zdrową przekąskę, którą ze smakiem zjedli. Wszyscy otrzymali paczki z upominkami: zdrowe przekąski oraz książeczki edukacyjne, dzięki którym będą dowiadywać się nowych rzeczy o zdrowym odżywianiu.

galeria z wyprawy


Autor: E. Skotarczak

Galeria