Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Przepis na ... ogórki!

Już za chwilę… sezon ogórkowy. Dlatego na zakończenie e-zmagań z chemią podrzucam Wam przepis na ogórki kiszone (moje ulubione)!

Rozpocznijcie (obowiązkowo!) od umycia ogórków i słoików. Do każdego słoika włóżcie dwa ząbki czosnku (nie krójcie ich!), kawałek chrzanu, 3 liście dębu, po jednym liściu porzeczki i wiśni oraz pociętą na kawałki łodygę kopru. 

Ogórki ułóżcie „dupkami” w dół, jak najciaśniej. Gdy słoik będzie pełen, dodajcie kolejne dwa ząbki czosnku i kawałek kopru. Zagotujcie wodę, przygotujcie (najlepiej!) 8% solankę, a następnie zalejcie ogórki. Dokładnie zakręcone słoiki ustawcie do góry nogami, czyli na zakrętce. Po upływie 2 – 3 dni przenieście je w bezpieczne miejsce! UśmiechUśmiechUśmiech

Smakowitych, wakacyjnych przetworów!

Autor: E. Szczerba

Galeria